Elérhetõségek
(06-1) 425-3333
(06-20) 450-78-41
(06-20)952-82-03
szerval@chello.hu
szerval@t-online.hu
lg
md
sm
xs

Szánkókkal télen is a szabad levegőn játszhatnak gyermekei!

A gyerekek többségének a nyár a kedvence, mert ilyenkor szinte egész nap nyugodtan kint lehet a barátaival, elfoglalhatja magát a szabad levegőn. Télen hamar besötétedik, ráadásul a hideg miatt sokkal kevesebb lehetőség van egy kis kikapcsolódásra, mint máskor. Ilyenkor nehéz is nekik tanácsot adni, hogy mit csináljanak, ám van valami, aminek szinte képtelenek ellenállni: a szánkó.

A szánkó a legtöbb gyermek kedvenc téli eszköze. Egy kis segítséggel már a legkisebb korosztály is örömét lelheti benne, de még a nagyobbak is szívesen használják. Ugyan sokszor kevesellik a havat, de azért szerencsére minden évben szokott lenni néhány alkalom, amikor elő lehet venni a szánkót egy jó kis csúszkálásra. A szánkózás ideális elfoglaltság családdal, társaságban vagy a nagyobbaknak akár egyedül is, erősíti az immunrendszert, és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a friss levegőn töltsék az idejüket.

Ahhoz, hogy a szánkózás élvezetes legyen, nem szükséges nagy domb, sőt, a kicsik kiválóan szórakoznak akkor is, ha csak sík terepen húzzák őket. Fontos, hogy nagyobbakat is csak akkor engedjünk egyedül csúszni, ha már biztonságosan tudják irányítani a szánkót, illetve megtanultak fékezni, valamint képesek felmérni azt is, hogy mikor indulhatnak el. A legjobb, ha először egy pici lejtőn mindezt begyakorolhatják, de még így érdemes néhány alkalommal velük csúszni a nagyobb dombon is.
Szánkókkal az egészségért!

Minden gyermek, és persze sok felnőtt is alig várja, hogy essen a hó és mehessen szánkózni. Talán ez a legnépszerűbb téli sport, hiszen nem kell hozzá semmi speciális, csak egy kis hó, egy domb és egy szánkó. De azon kívül, hogy jó program, miért érdemes ennek az őrületnek hódolni, azaz milyen hatással van a szánkózás a szervezetre?

A szánkók közvetetten elősegítik a gyerekek egészségét, erősítik az immunrendszerüket. Hogy hogyan? Szánkózni egyrészt a friss levegőn kell, másrészt kellemesen átmozgatja az egész testet. Egy néhány órás csúszkálás már csak azért is jótékony hatású, mert hatékonyan fejleszti az állóképességet. A gyerekek önfeledten lecsúsznak, és már indulnak is vissza, felfelé a havas dombnak
– ez bizony fárasztó. A szánkókon való csúszkálás ezen kívül fejleszti az egyensúlyérzéket és a gyors reakciót. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan irányítsák, és hogyan tudják befolyásolni a sebességüket.

Természetesen, ahogyan mindennek, úgy a szánkózásnak is megvannak az íratlan szabályai. Nézzük, mire érdemes figyelni! Soha nem szabad úgy csúszni, hogy a pálya járdát keresztezzen, illetve autóút vagy vízpart felé! Mindig a csúszni vágyó tudása alapján válasszunk dombot! Ne legyen túl meredek, mert könnyen történhet baleset, ám a túl egyenes pálya könnyen unalmassá válik. Fontos, hogy a szánkókat mindig úgy irányítsuk, hogy ne keresztezzék egymás útját. Ne csússzunk keresztbe,
visszafelé pedig a pálya szélén menjünk fel! Amíg a gyermek nem tudja önállóan irányítani a szánkót, addig valaki mindig csússzon vele együtt! Ellenőrizzük, hogy a pálya sima legyen, ne legyenek az útban fák, bokrok, és figyeljünk oda a már leért és a pálya széle felé gyalogosan haladókra is! A szánkózás során mindig a láb legyen elöl.

Mint minden téli sporthoz, a szánkózáshoz is öltözzünk rétegesen, melegen, és figyeljünk oda, hogy ne száradjunk ki a hideg ellenére sem!

Szánkókkal kapcsolatban keresgél? Ha felkeres minket, mindenben segítünk! Bővebb tájékoztatásért vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink bármelyikén!